Com talar un arbre

7 de novembre de 2022

Talar un arbre és una cosa que no es pot fer a la lleugera. A més dels esforços físics, cal pensar en la tècnica, l'equip necessari per a la nostra seguretat i la planificació completa del procés.
Per això, si planeges talar un arbre, has de seguir els passos necessaris perquè tot surti bé.

  • El primer que has de fer és comprovar si és legal talar l'arbre. En moltes zones urbanes està prohibit talar arbres sense un permís especial. El mateix en zona rural, pel règim del sòl.
  • Després, has d'assegurar-te de tenir tot l'equip necessari per a la tasca. En general, necessitaràs una motoserra, una escala, cordes per a ancoratge, guants i casc de protecció, com a mínim.
  • A continuació, has de predir el lloc on caurà l'arbre. Si hi ha obstacles pròxims, com a cases o pals d'electricitat, o també persones, has de planejar la caiguda de l'arbre acuradament per a evitar danys.
  • Aquestes només són algunes de les recomanacions bàsiques quan ens plantegem com talar un arbre. A Heura Forestal portem molt anys especialitzats en la tala d'arbres (enllaç a home), així que aquí t'expliquem els punts fonamentals sobre aquest procés.

En què consisteix talar un arbre?

Talar un arbre és un procés que requereix d'uns certs passos a seguir per a garantir un treball segur i eficient. En el, tallem una part o l'arbre fins a la base. Si bé pot semblar simple, existeixen unes certes precaucions que han de tenir-se en compte per a evitar accidents. Una altra vegada, recordar que és molt important conèixer la legalitat i contacte amb la institució de la localitat per a assegurar-se que no existeix conflicte.

Sempre és important assegurar-se que l'arbre està prou sa com per a suportar el procés de tala i que no presenta una situació que pugui empitjorar el procés, com a problema en el tron o arbres que l'obstaculitzen.

Una vegada que s'ha identificat l'arbre, és necessari avaluar el terreny en el qual es troba. S'han de considerar factors com la inclinació del terreny, la presència d'obstacles o altres arbres pròxims durant la seva caiguda. Finalment, cal preparar l'equip necessari per a talar l'arbre, comptant amb equips de seguretat i eines específiques per a fer aquesta tasca.

Passos per talar un arbre

Talar un arbre és un procés que requereix de planificació per a garantir un treball segur i eficient. Si bé pot semblar simple, existeixen unes certes precaucions que han de tenir-se en compte per a evitar accidents. A continuació, es presenten els passos a seguir per a talar un arbre de manera segura:

  1. S'ha de fer un tall en la base del tronc o en l'altura on es vulgui fer la poda, amb un angle d'uns 45°. És a dir, amb una base recta i una diagonal des de dalt, com un tascó alt. Important que el tall no sobrepassi la meitat del tronc i que estigui feta en la direcció en la qual volem que caigui l'arbre.
  2. Per a tenir controlada el tall, a l'altre costat realitzem una petita frontissa o talli recte que permeti assegurar-nos que l'arbre no cau cap endavant. Això ho diem la línia de tala i ens indica la caiguda.
  3. Per a assegurar la direcció amb l'ús d'un martell o una palanca d'enderrocament, usarem un tascó en l'espai de la línia de tala o frontissa per a inclinar-lo i fer-ho caure.
  4. Finalment, cal assegurar-se que l'arbre està completament talat abans de retirar-se del lloc.

Beneficis i riscos de talar un arbre?

Els beneficis de talar un arbre són nombrosos. D'una banda, es pot millorar l'aspecte visual d'un jardí o pati en eliminar un arbre malalt o mort. També es pot augmentar la seguretat en eliminar un arbre que estigui en perill de caure's. D'altra banda, talar un arbre també pot ser necessari per a permetre que més llum solar entri al jardí o reduir el risc de danys causats per un arbre malalt.

Els riscos associats amb talar un arbre inclouen ferides greus, danys a la propietat i possibles multes. Si no es realitza correctament, el procés de talar un arbre pot ser extremadament perillós. És essencial contractar un professional qualificat per a fer aquest treball i assegurar-se que totes les precaucions necessàries s'hagin pres abans de començar.

crossmenu